könyvelő és kontroller

Vállalkozó vagy, van könyvelőd…

... és kontrollered?

Miben más a kontrolling mint a könyvelés?

A vállalkozások 99,9%-a dolgozik együtt könyvelővel, de vajon hány százalék dolgozik együtt kontrollerrel?

Vagy ha nincs is saját vagy külsős kontrollere, de hány százalék használja a “kontrolling szemléletet” a munkája során?

Nincs erről hivatalos kutatásom, de szerintem a vállalkozások nagyjából 10%-ának lehet saját vagy külsős kontrollere. (szerinted?)

Te is tudod vállalkozóként, hogy szükséged van könyvelőre és könyvelésre, de azzal tisztában vagy-e, hogy mekkora szükséged lenne kontrollerre és kontrollingra! Vagy legalább a szemléletre.

Mivel foglalkozik a könyvelőd?

Az nem kérdés, hogy a könyvelő munkája hasznos. Ha meg akarsz felelni a különböző jogi- és adózási szabályoknak, akkor valamilyen formában igénybe veszed (legalább) egy könyvelő munkáját. Mondhatjuk, hogy vállalkozóként alapvető, hogy van könyvelőd.

A könyvelés fő feladatai és felelősségei, hogy:

  • könyveli a bevételeket és kiadásokat, költségeket
  • odafigyel a jogszabályokra, hogy ne sértsd meg azokat
  • figyel a különböző adózási szabályokra, igyekszik optimalizálni az adózásodat, hogy – törvényes keretek között – minél kevesebb adót fizess

A könyvelés egy fix költség a vállalkozásod számára, és valószínűleg hamar megéreznéd a hiányát. (mármint a könyvelő hiányát, nem a költség hiányát..)

A könyvelés jellemzően a múlttal (és a jelennel) foglalkozik. Azon dolgozik, hogy amivel te vállalkozóként foglalkozol, az rendben legyen. Hogy nyugodtan hajtsd álomra a fejed. Minden bevétel, kiadás és költség időben a helyén legyen, hivatalos legyen, és mindezzel ne sérts meg semmilyen jogszabályt, törvényt, adózási szabályt – ami aztán büntetéssel járna.

Ezek után mivel foglalkozik egy kontroller, a kontrolling?

Kontroller nélkül tudsz létezni. A vállalkozás indításakor fel sem merül, hogy szükséged valakire, aki azon dolgozik, hogy minél több nyereséget tudj elérni. Ez talán rendben is van így, az legalábbis biztos, hogy induláskor nincs szükséged egy főállású kontroller kollégára.

Szóval tudsz nélküle működni, de vajon érdemes-e? Vagy megfordítva a kérdést, megéri-e pénzt fordítanod rá? (Vállalkozóként ez vezérel: megéri ez nekem?)

Hogyan dolgozik egy kontroller? Mi az a kontrolling szemlélet? Mi értelme ennek az egésznek, miért foglalkozz vele?

A kontrollered – ideális esetben – a jövővel foglalkozik. A múlt és a jelen adatai, tendenciái alapján segít a jövőben jobban, eredményesebben dolgozni. A kontrollered tulajdonosi szemmel tekint a dolgokra: ő is felteszi a kérdést, hogy megéri ez nekünk? Azon dolgozik, hogyan lehet jobban, hatékonyabban dolgozni. Eredményben, profitban, nyereségben gondolkodik. Összefüggéseket keres.

A kontrolling főbb feladatai, hogy:

  • üzleti nézőpontból, tulajdonosi szemlélettel tekint a vállalkozásodra
  • nem könyvel, de segíti a strukturált, átlátható könyvelést – hogy ne csak ömlesztve lásd a bevételeket, költségeket
  • a költségeket azért figyeli, hogy megtalálja mit és hogyan lehet optimalizálni
  • szó szerint eredményorientált, mert az üzleti eredményre törekszik
  • azon dolgozik, hogy a vállalkozásod különböző területei mérhetőek és ezáltal fejleszthetőek legyenek.

A kontrolling nagyban hozzájárul az üzleti tervezésedhez. Emellett segít meghatározni a termékeid önköltségét, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztán láss árképzéskor.

A könyvelés inkább a múlttal, az üzleti kontrolling pedig a jövővel foglalkozik
A könyvelés inkább a múlttal, az üzleti kontrolling pedig a jövővel foglalkozik

Összegzés: neked mindkettőre szükséged van (könyvelés és kontrolling), vagy elég az egyik?

A kontroller létjogosultságának magyarázatához lehet elég lett volna, ha belinkelem ezt a cikket: üzleti kontrolling.

Tudod, van aki a termelésért felel, más a minőségbiztosításért. Van aki a marketingért és a kereskedelemért. Van aki a karbantartásért – hogy a termelés zavartalan legyen.

Van aki a HR különböző területeiért – hogy a többi terület működhessen. Van aki a pénzüggyel és a könyveléssel foglalkozik. Lehetne folytatni ezt a felsorolást.

És van a kontrolling, ami azzal foglalkozik, hogy a vállalkozás átlátható és nyereséges legyen. Az üzleti terved egy használható üzleti terv legyen, aminek a segítségével magabiztosan tudod árazni a termékeidet.

Nem azt mondom, hogy szükséged van egy kontrollerre, tehát vegyél fel egyet – és minden problémád megoldódik. Inkább azt, hogy legalább kezdj el foglalkozni a dologgal.

Gondolkozz eredményben, akard jobban csinálni. Tervezz, kalkulálj, használd az eszed. Figyelj oda az áraidra – hogy minden költséget fedezzenek, és elegendő nyereséget is tartalmazzanak.

Költségalapú árképzés
Vállalkozás

Költségalapú árképzés

Költségalapú árképzés használata Költségalapú árképzés: egyike a három alapvető árképzési módszernek, amit vállalkozóként ismerned kell. Azért nélkülözhetetlen, hogy

Tovább